För scouten

På inbjudan finns tid och plats. Platsen varierar från år till år för att du ska få en liten annan upplevelse varje gång du deltar på Alnöfejden. 

Utrustning

I din ryggsäck ska du packa dina personliga saker såsom kläder, sovsäck, liggunderlag, matsaker, kniv och necessär. Där ska också finnas plats för det gemensamma som du och din patrull behöver för helgen. Det är mat, trangiakök och något att sova under (tält eller presenning). 

För den här hajken behöver du alltså tänka smart kring utrustning för att ryggsäcken inte ska bli för tung. Du behöver ställa följande frågor:

  • Behöver jag den här? Är den “nice to have” eller “need to have”? Var tuff med dig själv.
  • Kan jag använda den här på flera sätt? T.ex. behöver jag pyjamas och ett underställ eller kan jag använda ett underställ som pyjamas?
  • Har jag något likadant som väger mindre?

Se till att så mycket som möjligt får plats i ryggsäcken och att det som spänns utanpå sitter fast ordentligt. Saker som hänger löst gör ryggsäcken obalanserad. Köp spännremmar om du saknar det. Målsättningen är att ryggsäcken ser ut som på bilden, utan lösa saker.

För att den gemensamma utrustningen ska bli så lätt som möjligt är det viktigt att du och dina patrullkompisar pratar ihop er på samma sätt om den. Tänk på att fördela utrustningen både utifrån vikt och volym. Dvs att varje scout får bära ungefär lika mycket utifrån vikt men att den som har mer plats kan ta det som är större i volym. 

Sova

Det finns alltid plats för mindre tält av typen fjälltält eller hängmatta. 

Att sova i vindskydd rymmer fler och ger en bättre gemenskap för patrullen. En presenning väger lite mer men den vikten ska fördelas på flera. Idag finns ganska prisvärda tarpar att köpa men de kan släppa igenom mer fukt och tål inte gnistor från eld. Är det dåligt väder kan det behövas skapas regnskydd även till lördagens lunch och då är presenningen en enkel lösning. Glöm inte att ni behöver rep/snören till vindskyddet. Så här kan ett vindskydd se ut, det ger minimalt avtryck på naturen: 

Med en sten eller kotte är det enkelt att göra ett hållbart fäste i presenningen: 

Äta

Ett trangiakök är enkelt för matlagning vid vandring. Vi rekommenderar att ni lagar varm mat, en regnig dag är det nödvändigt att få riktig mat i magen för att orka. Till lunch på lördag finns det sällan eld att tillgå. Tänk på att om ni ska laga över öppen eld kanske ni inte kan använda kastrullerna från triangiaköket för då blir det förfärligt mycket disk i efterhand. Vatten för matlagning finns att tillgå utom lördagens lunch, det måste ni bära. 

Disk

Ta med en disksvamp och lite diskmedel i en liten flaska. En kastrull kan användas som diskbalja. 

Mat

Ni ska ha med två luncher, en middag och en frukost. Något enkelt till kvällsfika och kanske något lördagsgodis. 

Till frukost är det enkelt med gröt, till det behövs ca 1,5 dl mjölk/person, ta en PET-flaska med den mjölk ni behöver. Som pålägg på smörgåsen funkar tubost utmärkt och finns i många olika smaker. Tänk på att det finns oboy som du enkelt blandar med varmt vatten. Låt också alla i patrullen ta så många smörgåsar de äter i en egen påse i sin packning. Läsk väger mycket och får en sån här helg stanna hemma. Vill ni “lyxa” är det bättre att ni tar med saft att blanda eller lättdryck. 

 

Här kommer lite tips på mat för lunch och middag:

Alla rätter är för tre personer då det brukar vara lämpligt att laga mat till tre vuxna på ett trangiakök. Rätterna går naturligtvis att variera utifrån vad du och din patrull tycker om. 

Kyckling alá fjället (till 3 personer) 

600 g Salladskyckling
1 Banan
2 dl Matlagningsgrädde
Chillisås
Matolja
1-2 påsar Ris

Vegetariskt alternativ: Naturella Oumphbitar (steks i förväg kvällen innan)
Laktosfritt: Laktosfri grädde

Gör så här:
Värm kycklingen eller oumphbitaran tillsammans med grädden
Skiva bananen och lägg i den i grytan
Krydda med chillisås, salt och peppar

 

Hajkcarbonara (till 3 personer)
330 g Skruvpasta
100 g Lufttorkad skinka
0,5 dl Torrmjölk
1 matsked Potatismjöl (blandas med torrmjölken)
Salt
1 Vitlök
50 g riven norrlandsost (en påse)
Svartpeppar
Olja 

Laktosfritt: Laktosfri mjölk
Vegetarian och vetefritt: Rispasta och vegansk skinka

Gör så här:
Koka pastan
Häll av lite vatten men spara vatten så att det precis täcker pastan
Blanda i torrmjölk och potatismjöl så att det blir en tjock sås. Späd med mer vatten om det blir för tjockt.
Blanda i skinka eller vegansk skinka, vitlök och lite olja
Krydda med salt och peppar
Servera med riven ost

 

Viltskojs (till tre portioner)
Potatismospulver 180 g
Viltchips 1 påse
Ölkorv 1 st
Salt
Svartpeppar
Rostad lök
Torkad timjan

Vegetarisk och vetefri: Glutenfri rostad lök och pulled oumph

Gör så här:
Koka upp 9 dl vatten.
Blanda i ingredienserna
Låt stå 10 minuter.

 

Jokksoppa (till tre portioner)
Tomatsoppa (Pulversoppa)
Makaroner
Ev. tillbehör 

Vetefri och vegetarisk: Vegansk soppa

Gör så här:
Tillaga soppan enligt receptet på förpackningen

 

Renskavsgryta (till 3 personer)
1 förpackning renskav
Olja att steka i
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar
Lingon
Ris

Vegetariskt alternativ: Vegetariskt viltskav
Laktosfritt: Laktosfri matlagningsgrädde

Gör så här:
Hacka löken
Stek renskav och lök i en gryta
Blanda i vitlök och grädde och låt det koka några minuter
Krydda med salt och peppar
Laga riset enligt receptet på påsen
Servera med lingonsylt

 

Alnö-nudlar (till 3 personer)
10 dl vatten
150 g Äggnudlar
1 Grönsaksbuljongtärning
1 fpk kikärtor
1 scharlottenlök
Torkad kokosmjölk
1 st Lime
Currypasta / currypulver
Chilliflakes
Salt och peppar
Olja

Veteallergi: Risnudlar

Gör så här:
Fräs löken tillsammans med Currypulver
Tillsätt 10 dl vatten och röda linser. Koka i 10 minuter.
Blanda i torkad kokosmjölk och nudlar. Koka tre minuter
Krydda med salt och kryddorna. Ta inte för mycket chillifllakes; de är jättestarka.