För föräldrar

På inbjudan finns tid och plats. Platsen varierar från år till år för att det ska bli en ny upplevelse, men det är alltid på Alnön. 

Utrustning

Eftersom scouterna ska gå med all packning för helgen i sin ryggsäck finns det några saker att tänka på. 

  • Allt måste få plats i ryggsäcken, alltså räcker det inte med en skolryggsäck. Det behövs en riktigt ryggsäck med ett så kallat avbärarbälte. Om ni inte har någon sådan kolla om det finns någon att låna i scoutkåren eller av någon i din bekantskapskrets. Det är bra att testa en ryggsäck innan man köper i alla fall. Även fritidsbanken kan ha ryggsäckar att låna ut. 
  • Köp spännremmar för att sätta fast exempelvis liggunderlag utanpå ryggsäcken. 
  • Tänk på att det förutom den personliga utrustningen ska det få plats gemensam packning såsom mat, trangiakök och sovutrustning (vindskydd eller tält).
  • Hajken är ett drygt dygn långt. Det behövs inte massor med ombyten. Tänk smart, kan det som åker ner i ryggsäcken användas på många sätt? Ett extra underställ kan göra stor skillnad för comfort istället för en pyjamas.
  • Skor som är vattentäta och regnkläder kan vara helt avgörande om vädret inte är med oss. Se över vad som finns, är det något som barnet vuxit ur? 
  • Tänk på att även ryggsäcken behöver skyddas mot regn. Det finns regnskydd som är lösa som ofta ingår i ryggsäcken. Problemet är att de ofta inte räcker över hela säcken om det är saker som är fastspända utanpå. Kolla det innan ni skjutsar iväg scouten. 

Avgift

För hajken finns en avgift. Den betalas till scoutledaren.

Mat

Maten för hajken planerar scoutledaren tillsammans med scouterna. Meddela scoutledaren eventuell specialkost.

Behöver ditt barn hjälp med något extra?

Är ditt barn behov av någon form av extra stöd pga av sjukdom, handikapp m.m. så kan vi som arrangörer hjälpa till med många saker för att det ska fungera. Kontakta i första hand scoutledaren så kan han/hon ge dig kontaktuppgifter för att få svar på fler frågor om det behövs.

För- och efterarbete

Det finns alltid behov av hjälp både före och efter en hajk. Det kan vara att ordna med samåkning, inköp eller hänga upp blöta presenningar och tält. Prata med scoutledaren för att få reda på vad du kan bidra med.